Bardzo pyszne, chrupiące ciasteczka z wiórkami kokosowymi.
W sam raz do kawy w sobotnie popołudnie :)
W dodatku są bardzo szybkie w przygotowaniu - razem z pieczeniem
całość zajęła mi raptem pół godziny.
Bardzo polecam! Smacznego
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 1 duże jajko
- 170 g mąki pszennej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 80 g miękkiego masła
- 1⁄2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka śmietany kremówki
- esencja waniliowa
- szczypta soli
- 1⁄4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść, aby powstało jednolite ciasto.
Ulepić z niego kulę. Odrywać kawałeczki ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze w niewielkich odstępach (ciastka mało rosną) i delikatnie spłaszczać.
Piec w 190 stopniach ok. 12 -15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz